Holiday tops Friday at The Bend | Late crash crueles Miller’s progress | Motorcycle Updates

ASBK 2022

The Bend finale – Friday Practice Results / Report


Track temperatures were nudging 50-degrees Celsius (about 125 Fahrenheit), by the time Superbike competitors hit the track for their third and final 25-minute free practice session today at The Bend.

Jack Miller had made significant progress in the FP2 session. He had reported that he could feel a slight vibration from the bike at times and Pirelli technicians had suggested he try the SC2 front in this FP3 session. His Thriller Motorsports team-mate Josh Hook hadn’t fared quite so well in FP2, a high-side due to an electronics glitch smacking the reigning FIM World Endurance Champion onto the deck. His Fireblade sustained some damage that the team are working hard to repair but it looked unlikely he would be on track in this session.

Both YRT men were hot to trot, banging in 1m51s on their first flying laps, a 1m51.750 to Mike Jones his best lap of the day, and a 1m51.899 to Halliday, who had topped the earlier FP2 session with an even faster 1m51.518.

Herfoss then went top with a 1m51.661 but not for long as Jones responded with a 1m51.377. It was not until almost ten-minutes later when Cru Halliday got wound up again to drop in the fastest time of the weekend thus far, a 1m50.969 under the existing race lap record, but a few tenths away from Wayne Maxwell’s 1m50.520. Qualifying lap record. That meant we had a YRT 1-2 at the top of the time-sheets with ten minutes remaining in the 25-minute session.

Bryan Staring was on a hot one, fractionally under at the first split but then went down at turn six. He eventually remounted and headed back to the pits under his own steam. To add further insult to the DesmoSport Ducati squad Broc Pearson then went down at turn 12.

Jack Miller then got wound up…. Under at the first split, almost lineballed through the second, but then lost a few tenths in the third sector before going down at the penultimate corner. A red flag was then produced to recover crashed bikes which temporarily halted any further progress. Arthur Sissis was also on a hot one, more than a tenth under at the first split.

Riders then returned to pitlane and waited for pit-lane to open for the remaining five-minutes in the session. The order at that juncture was Halliday leading the way from Jones, Herfoss P3 ahead of Maxwell and Sissis. Falzon had worked his way up to P6 ahead of Allerton and West, Josh Waters P9 and Broc Pearson rounded out the top ten ahead of Jed Metcher.

The delay was less than ten-minutes before pit-lane opened again and most of the field wasted no time in getting back out on track. Red first sectors were lighting up the timing screens everywhere…. But few were carrying that speed through the remaining sectors.. One that did was Arthur Sissis, who split the YRT men to make it a Yamaha 1-2-3 with less than a minute to go on the shot clock. Herfoss and Maxwell also improved their best to go P4 and P5 respectively, Maxwell then went P3 briefly before Mike Jones ended the session on a 1m51.191 to push Maxwell back to P4.

Jack Miller’s late crash prevented him from putting any late time attack and thus he ended the session in P14 but that does not correlate to his potential speed here this weekend and his time from P2 placed him eighth on combined times for the day outright.

A late crash halted Jack’s progress – Image RbMotoLens

This afternoon we saw the hottest temperatures that we are expecting this weekend, however, while today started out cool it will not be like that tomorrow as overnight temperatures are only expected to go down to 18, before a projected top of around 30-degrees, with a chance of a thunderstorm to turn things balmy on Saturday afternoon… Sunday race day is expected to be much cooler with a forecast of only 21 and a very slight chance of an occasional shower.

For reference the qualifying record here at The Bend is a 1m50.520 and the race lap record a 1m50.972, both set by Wayne Maxwell here last year.


Superbike FP3 Times

  1. Cru Halliday 1m50.969
  2. Arthur Sissis 1m51.122
  3. Mike Jones 1m51.191
  4. Wayne Maxwell 1m51.245
  5. Troy Herfoss 1m51.619
  6. Josh Waters 1m51.819
  7. Glenn Allerton 1m51.898
  8. Daniel Falzon 1m52.044
  9. Senna Agius 1m52.155
  10. Anthony West 1m52.365
  11. Billy McConnell 1m52.594
  12. Brock Pearson 1m52.864
  13. Jed Metcher 1m52.864
  14. Jack Miller 1m52.916
  15. Bryan Staring 1m52.941
  16. Joel Kelso 1m53.164
  17. Marcel Schroetter 1m53.296
  18. Max Stauffer 1m53.746
  19. Matt Walters 1m53.746
  20. Beau Beation 1m55.137

Superbike Friday Combined Practice Times

tbc


Supersport Friday Combined Practice Times

POS riders bikes time
1 Thomas Bramich Yamaha YZF-R6 1m56.182
2 Harrison Voight Yamaha YZF-R6 1m56.403
3 Ty Lynch Yamaha YZF-R6 1m57.142
4 Archie McDonald Yamaha YZF-R6 1m57.399
5 Dallas Skeer Yamaha YZF-R6 1m57.560
6 John Lytras Yamaha YZF-R6 1m57.970
7 Scott Nicholson Yamaha YZF-R6 1m58.282
8 Jake Farnsworth Yamaha YZF-R6 1m58.654
9 jack passfield Yamaha YZF-R6 1m58.787
10 Rhys Belling Yamaha YZF-R6 1m59.363
11 Tom Drane Yamaha YZF-R6 1m59.800
12 Jack Favell Honda CBR RR 2m00.192
13 Declan Carberry suzuki gsxr 2m00.269
14 TARBON WALKER Yamaha YZF-R6 2m00.891
15 Cody Wyman Yamaha YZF-R6 2m01.432
16 Bronson Pickett Yamaha YZF-R6 2m01.743
17 Luca Dürning Yamaha YZF-R6 2m01.831
18 Noel Mahon Yamaha YZF-R6 2m02.001
19 Mitchell Simpson Yamaha YZF-R6 2m02.058
20 Morgan McLaren-Wood Yamaha YZF-R6 2m02.643
21 JOHN QUINN Yamaha YZF-R6 2m04.282

Dunlop Supersport 300 Friday Practice Combined Times


Yamaha Finance R3 Cup Friday Practice Combined Times

POS riders bikes Time/Gap
1 Cameron Dunker Yamaha YZF-R3 2m10.675
2 Hayden Nelson Yamaha YZF-R3 2m10.909
3 marcus hamod Yamaha YZF-R3 2m11.199
4 Sam Pezzetta Yamaha YZF-R3 2m11.457
5 Cameron Swain Yamaha YZF-R3 2m:11.531
6 TAIYO AKSU Yamaha YZF-R3 2m11.884
7 Brodie Gawith Yamaha YZF-R3 2m11.937
8 Henry Snell Yamaha YZF-R3 2m12.388
9 Hail Russo Yamaha YZF-R3 2m12.931
10 Cooper Rowntree Yamaha YZF-R3 2m13.164
11 Glenn Nelson Yamaha YZF-R3 2m13.331
12 Jamie Port Yamaha YZF-R3 2m13.733
13 luke johnson Yamaha YZF-R3 2m13.907
14 Ryder Gilbert Yamaha YZF-R3 2m14.790
15 Jordan Simpson Yamaha YZF-R3 2m15.033
16 Mitchell Simpson Yamaha YZF-R3 2m15.105
17 Valentino Knezovic Yamaha YZF-R3 2m16.757
18 SAMUEL PEZZETTA Yamaha YZF-R3 2m17.321
19 Brooke Quinlan Yamaha YZF-R3 2m17.814
20 William HUNT Yamaha YZF-R3 2m21.355
21 Abbie Cameron Yamaha YZF-R3 2m22.567

bLU cRU Oceania Junior Cup Friday Practice Combined Times


Superbike Masters Friday Practice Combined Times


Sidecars Friday Practice Combined Times


The Bend ASBK Schedule

saturday 26th november
8.30 8.45 R3 Q1 15 minutes
8.55 9.20 super sport Q1 25 minutes
9.30 9.45 bLU cRU Q1 15 minutes
9.55 10.30 super bike TP 35 minutes
10.40 11.00 Sport 300 Q1 20 minutes
11.10 11.25 Sidecars Q 15 minutes
11.35 11.50 Superbike Masters Q 15 minutes
12.00 12.15 R3 Q2 15 minutes
12.25 12.50 super sport Q2 25 minutes
12.50 13.30 Lunch – ASBK Pillion Ride & ASBK Autographs 40 minutes
13.30 13.50 Sport 300 Q2 20 minutes
14.00 14.20 Sidecars R1 5 laps
14.30 14.45 bLU cRU Q2 15 minutes
14.55 15.10 super bike Q1 15 minutes
15.10 15.25 ASBK TV Activity asbk.tv 15 minutes
15.25 15.40 super bike Q2 15 minutes
15.50 16.10 Sport 300 R1 7 laps
16.20 16.40 Superbike Masters R1 5 laps
16.50 17.10 bLU cRU R1 5 laps
17.20 17.40 Sidecars R2 5 laps
17.50 18.10 R3 R1 6 laps
sunday 27th november
8.00 8.05 Supersport 300 & R3 Cup WUP 5 minutes
8.15 8.20 super sport WUP 5 minutes
8.30 8.35 bLU cRU WUP 5 minutes
8.40 8.50 super bike WUP 10 minutes
9.00 9.05 Superbike Masters WUP 5 minutes
9.15 9.35 R3 6 laps
9.45 10.15 super sport R1 9 laps
10.25 10.45 bLU cRU R2 5 laps
10.55 11.35 super bike R1 11 laps
11.45 12.05 Sport 300 R2 7 laps
12.15 12.35 Superbike Masters R2 5 laps
12.35 13.05 Lunch – ASBK Pitlane Walk & Drag Bike Demo 30 minutes
13.05 13.25 Sport 300 R3 7 laps
13.35 14.05 super sport R2 9 laps
14.15 14.35 bLU cRU R3 5 laps
14.45 15.25 super bike R2 11 laps
15.35 15.55 R3 R3 6 laps
16.05 16.25 Superbike Masters R3 5 laps
16.35 16.55 Sidecars R3 5 laps

Leave a Comment